Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Háztartási napló

2011.01.23

Arra, hogy képünk legyen arról, hogy pénz tekintetében meddig ér a takarónk, a legjobb segítség a bevételeinket és a kiadásainkat rögzíteni. Régen ezt füzetben vezették, ma könnyebb a számítógépen.

A háztartási napló egy excel táblázat. (Köszönöm Bencze Mercédesznek, hogy megosztotta velem saját rendszerét, ami alapján készült az itt következő táblázat.)

A családi költségvetés elkészítéséhez első ízben szükség lehet egy fél vagy egy egész napra, de a vezetéséhez elég hetente egy fél óra.

Három lapot tartalmaz a táblázat.

Az első oldal egy Vagyonleltár. Jól jöhet háztartási biztosítás kötésekor, de felismerhetjük, mi mindennel rendelkezünk, szükség esetén hol vannak tartalékaink, mi felesleges. Ezt évente egyszer érdemes aktualizálni, vagy nagyobb érték beszerzésekor. A vagyontárgyaink  felsorolása értékmegjelöléssel.

 

Kép

 

A második oldal a Költségvetés. Éves költségvetést készítünk úgy, hogy a tudott dolgokat (közüzemi szolgáltatások, családi pótlék, nyugdíj, stb.) pontosan, a változókat (élelmiszer, ruházat, stb) megbecsült értékben tüntetjük fel.  (A legutóbbi havi értékek 12-szerese.) Ha a  táblázatban a B oszlop fehér mezőibe írjuk az éves tervezett kiadásokat, a táblázat automatikusan kiszámolja és a hónapokhoz tartozó terv oszlopban megjeleníti az egy hónapra eső részt. A táblázat alatt jelenik meg a tervezett és a tényleges kiadások kördiagrammja.

 

Kép

 

 

A harmadik oldal a Bevásárlások. Itt  a számlákon szereplő tételek szerint rögzítjük a megfelelő oszlopban az összeget. Minden hónap elteltével a Hónap feliraton szereplő nyilacskára kattintva és  (attól függően, hogy melyiket használtuk) a hónap számát vagy nevét kiválasztva a második sorban megjelenik a különféle árucsoportokra elköltött teljes összeg. Az R oszlop 2. sorában az összes élelmiszer-kiadásunk. Ezeket tudjuk átmásolni a Költségvetés táblázat megfelelő helyére.

 

 

Kép

 

Itt

lehet megrendelni,

vagy Itt letölteni

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.